Σκέψεις - Απόψεις

Σε ποιο μέρος θάψαμε την ψυχή μας, άνθρωπε;

Της Κικής Τσιντζόγλου.

Τους βλέπεις κάθε μέρα.
Ζουν ανάμεσα μας.
Περπατάνε  όπως τα ρομπότ. Αλλά δεν είναι ρομπότ .
Είναι άνθρωποι .

Είναι παγκόσμιο φαινόμενο! Πρέπει να το παραδεχτούμε. Όλοι μας αλλάζουμε μορφή και γινόμαστε ρομπότ . Περπατάμε χωρίς να έχουμε ιδιαίτερη κίνηση, τρώμε χωρίς να προσέχουμε την γεύση του φαγητού μας και τέλος  κάνουμε σχέσεις  χωρίς  να έχουμε συναισθήματα . Θέλουμε να γίνουμε όπως τα ρομπότ . Κατά βάθος, τα ζηλεύουμε  γιατί μπορούν να κάνουν τα πάντα χωρίς να έχουν κάποιο συναισθηματικό κόστος . Θέλουμε να δουλεύουμε χωρίς να αισθανόμαστε και κάπως έτσι, περνάνε τα χρόνια και συνειδητοποιούμε πως  έχουμε ξεχάσει να ζούμε, έχουμε πεθάνει την ψυχή μας .

Σε ποιο μέρος όμως έχουμε θάψει την ψυχή μας;  Σε ποια διαδρομή θάψαμε  τα συναισθήματα μας;

Δε θυμάμαι που βρίσκονται, δε θυμάμαι σε ποια διαδρομή τα έθαψα. Αυτό που θυμάμαι είναι που βρίσκομαι τώρα. Ζω σε μία  πόλη η οποία με παρέσυρε χωρίς να το καταλάβω, στους ρυθμούς της. Συνειδητοποιώ ότι περπατάω σαν άνθρωπος αλλά έχω τη  συμπεριφορά  ενός ρομπότ. Κάνω παρέες, κάνω σχέσεις, κάνω όλες τις δουλειές μου  αλλά τα κάνω αυτόματα. Χωρίς να αισθάνομαι . Έχω την αίσθηση ότι είμαι  συναισθηματικά νεκρός. Παρόλα αυτά, συνεχίζω και προχωράω. Συνεχίζω και δουλεύω και προσαρμόζομαι στις απαιτήσεις της ζωής μου. Κάνοντας αυτές τις περίεργες  σκέψεις  στο μυαλό μου, σκοντάφτει το βλέμμα μου σε έναν άγνωστο τύπο . Τον κοιτάω επίμονα .

«Πρέπει να είναι μεγάλος» σκέφτομαι.

Συναντιούνται τα βλέμματα μας κα συνεχίζει να με κοιτάει έντονα  .

Δεν τον ξέρω. Προσπαθώ να καταλάβω τι θέλει να μου πει με τα μάτια του αλλά δεν τα καταφέρνω. Αισθάνομαι άβολα καθώς τον βλέπω να με πλησιάζει .  Κάθεται δίπλα μου  και μου ψιθυρίζει κάτι στο αυτί .

« Χάνεις την ζωή σου κοπέλα μου . Μάθε να ζεις»

Γυρνάω το κεφάλι μου αυτόματα  και του απαντάω απότομα .

«Μια χαρά είναι η ζωή μου»

Απομακρύνομαι από αυτόν τον περίεργο άνθρωπο αλλά κατάλαβα ότι  δυστυχώς είχε δίκιο .

Είχε δίκιο γιατί όταν ένας άνθρωπος συμπεριφέρεται σαν ρομπότ, όπως εγώ, σταματάει να νιώθει. Δε ζει. Απλά υπάρχει και κυκλοφορεί  παίζοντας κρυφτό με τα συναισθήματα του .

Τώρα αρχίζω και καταλαβαίνω ότι και εγώ έπαιζα κρυφτό  εδώ  και καιρό μαζί με τα συναισθήματα μου . Φοβόμουν να μιλήσω ανοιχτά για το πώς νιώθω. Φοβόμουν να παραδεχτώ και να πω στους φίλους μου ότι απογοητεύτηκα επειδή δεν κατάφερα να κάνω και να έχω δίπλα μου  ανθρώπους που πραγματικά θέλω .Φοβόμουν να  παραδεχτώ τα λάθη μου ακόμα και στον ίδιο μου τον εαυτό. Τον έπεισα να πιστεύει ότι  η ζωή μου είναι μία χαρά γιατί φαινομενικά είχα τα πάντα .

Απότομα, με μια κουβέντα ενός αγνώστου, καταλαβαίνω ότι ανήκω και εγώ σε αυτή τη κατηγορία των ανθρώπων, οι οποίοι  έχουν βάλει τη ζωή τους σε μία πορεία που δεν την γουστάρουν αλλά την ακολουθούν. Ουσιαστικά δείλιασα να διεκδικήσω τα θέλω μου. Και έτσι έμαθα να ζω όπως τα ρομπότ. Χωρίς όνειρα, χωρίς στόχους, χωρίς να έχω δίπλα μου ανθρώπους που να με γεμίζουν συναισθηματικά .

Με αυτό τον τρόπο, σταδιακά και χωρίς να το καταλάβω, κρύωσαν  τα συναισθήματα μου. Κρύωσα τη ψυχή μου επειδή δεν της έδωσα το χώρο και τη φωνή που μου ζητούσε. Άρχισα να την αγνοώ  και χωρίς να το καταλάβω την έμαθα να μη βλέπει, να μην ακούει, να μη γεύεται και να μην αντιδρά. Πέθανα την ψυχή μου και έμαθα να ζω όπως τα ρομπότ . Χωρίς ψυχή χωρίς όνειρα χωρίς θέλω και συναισθήματα .

Δε θέλω να συνεχίσω να ζω έτσι . Θέλω να μάθω να ζω. Να μη φοβάμαι να λέω όσα αισθάνομαι . Θέλω  να ζω παρέα με τα όνειρα μου. Παρέα με ανθρώπους ονειροπόλους και τρελούς που πιστεύουν ακόμα ότι τα όνειρα έχουν ΖΩΗ και βρίσκονται ανάμεσα μας. Έχουν σάρκα και οστά και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τα πιάσουμε και να μην τα αφήσουμε να φύγουν  μακριά μας.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Comments
To Top