Συνείδηση

Πώς να αρχίσετε να σκέφτεστε με την καρδιά σας


Της Johanna Bassol

Αξιοποιήστε την έμφυτη νοημοσύνη της καρδιάς

Για πάρα πολύ καιρό, αλλά ιδιαίτερα στον σύγχρονο, δυτικό κόσμο θεωρούμε την καρδιά ως έναν απλό μηχανισμό άντλησης που είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά αίματος στα όργανα μας.

Η φυσική σημασία της καρδιάς δεν πρέπει να υποτιμάται, υποστηρίζει τη ζωή, στέλνει το αίμα της ζωής στα άκρα, που μοιάζουν με δέντρα, του αγγειακού μας συστήματος-αλλά αυτή είναι μια απλοϊκή άποψη για το τι είναι ικανή η καρδιά.

Η τελευταία έρευνα του Γκρέγκ Μπράντεν αναπτύσσει την αρχαία τεχνική της χρήσης της καρδιάς ως ένα ευφυές όργανο.

Η νοημοσύνη της καρδιάς αγνοούνταν για πολύ καιρό. Αυτό που έχουμε μάθει για τη σοφία της καρδιάς ωστόσο τα τελευταία χρόνια από το Heart Math Institute και από έρευνες ψυχολόγων, νευροβιολόγων και από επανεμφανιζόμενες διδασκαλίες σοφίας από το αρχαίο παρελθόν μας, πρέπει να εμπνεύσει όλους τους ανθρώπους να κοιτάξουν την καρδιά με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Για όσους δεν είναι συνηθισμένοι να χρησιμοποιούν την έμφυτη νοημοσύνη τους-αυτή είναι η διαίσθηση τους- το να συντονιστούν με την καρδιά τους για να απαντήσουν τα πιο βαθιά και δύσκολα ζητήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τους δυσκολεύουν ίσως φαίνεται γελοία. Γιατί να ρωτήσετε την καρδιά αν πρέπει να μείνετε σε μια σχέση που είναι δύσκολη ή ακόμα και αν πρέπει να κάνετε μια ιατρική εξέταση;

Μπορεί να φαίνεται αδιάφορο ή και ανικανοποίητο να κάνετε τέτοιες ερωτήσεις στην καρδιά σας, αλλά έχει μια σοφία που δεν έχει ο νους. Να γιατί:

Η καρδιά δεν στέλνει πληροφορίες περασμένες από το φίλτρο του εγωισμού.

Η καρδιά γνωρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας. Η νοημοσύνη της δεν ενδιαφέρεται για τα εγωιστικά σας κατασκευάσματα. Η καρδιά μιλά απλώς από ένα εντελώς ουδέτερο μέρος.

Τι μαθήματα θα μάθετε αν ακολουθήσετε την καρδιά σας;

Μπορείτε να την σκεφτείτε σαν ένα καλό φίλο που θέλει το καλύτερο για σας και δεν τον ενδιαφέρει να φανεί καλός στα μάτια σας.

Hridaya

Υπάρχει ένας αρχαίος όρος ο οποίος δεν μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς και περιγράφει αυτή τη νοημοσύνη της καρδιάς. Hridaya, είναι η ενέργεια που περιέχεται μέσα στο τσάκρα της καρδιάς. Αυτό δεν είναι μόνο η φυσική αλλά και η πνευματική καρδιά. Περιέχει την νοημοσύνη του Θεού ή το υπερβατικό μυαλό.

Η λέξη προέρχεται από την σανσκριτική γλώσσα και η πλησιέστερη έννοια στα ελληνικά είναι κάτι τέτοιο:

Hrid = κέντρο

Ayam = αυτό

Έτσι, η πνευματική καρδιά σας φέρνει πάντα στο κέντρο σας. Δε θα ξεφύγει ποτέ από τον ανώτερο εαυτό σας, λαμβάνοντας πάντοτε μια οπτική γωνία 360 μοιρών (και παραπάνω) για κάθε κατάσταση που θα αντιμετωπίζατε.

Ο γιόγκι Μπάγκαβαν έγραψε αυτό για να εξηγήσει λεπτομερώς αυτή την πνευματική καρδιά:

« Ακριβώς όπως υπάρχει ένα κοσμικό κέντρο από το οποίο αναδύεται όλο το σύμπαν, σε αυτό οφείλει την ύπαρξη του και λειτουργεί με τη δύναμη ή με την κατευθυνόμενη ενέργεια που προέρχεται από αυτό, έτσι υπάρχει και ένα κέντρο στο πλαίσιο του φυσικού σώματος στο οποίο οφείλουμε την ύπαρξη μας. Αυτό το κέντρο στο ανθρώπινο σώμα δεν διαφέρει καθόλου από το κοσμικό κέντρο. Είναι αυτό το κέντρο μέσα μας που ονομάζεται Hridaya, η κατοικία της Αγνής Συνείδησης, γνωστή ως Ύπαρξη, Γνώση και Ευδαιμονία. Αυτό είναι που πραγματικά αποκαλούμε την κατοικία του Θεού μέσα μας.»

Αντίθετα το μυαλό-εγκέφαλος σκέφτεται τις προηγούμενες εμπειρίες μας, τις παρελθοντικές λανθασμένες πεποιθήσεις που αποδίδονται σε αυτές τις εμπειρίες και σε αυτό συμβαίνουν οι κάθε είδους ανατροπές και στροφές μέσω ενός εννοιολογικού τοπίου που έχουμε δημιουργήσει για να μας δώσει μια «σωστή» απάντηση στις βαθιές ερωτήσεις της ζωής.

Το μυαλό-εγκέφαλος δημιουργεί ψευδείς αντιλήψεις όπου η καρδιά αληθεύει.

Ένας Βουδιστής Ζεν μπορεί επίσης να περιγράψει τι συμβαίνει όταν σκεφτόμαστε με το μυαλό (εγκέφαλο) αντί με την καρδιά.

Τοποθετούμε μια ομίχλη- ένα είδος αντιληπτικής επικάλυψης πάνω από μια κατάσταση και στη συνέχεια προσθέτουμε μια συναισθηματική επένδυση. Το ονομάζουμε «πραγματικό», αλλά αυτό δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι πρέπει να αποκτήσουμε ένα siddhi (μεγάλο επίτευγμα ή θαύμα) για να αποκτήσουμε υπερφυσική σοφία ή νοημοσύνη. Συνεπώς, συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε τις ψευδείς αντιλήψεις του μυαλού-εγκεφάλου.

Η νευροβιολογία της καρδιάς

Επιπλέον, αν εξετάζαμε την απλή νευροβιολογία της καρδιάς-υπάρχουν πολλές περισσότερες ίνες που οδηγούνται από την καρδιά στον εγκέφαλο παρά από τον εγκέφαλο στην καρδιά. Αυτό σημαίνει –όπως πρόσφατα επισήμανε ο Γκρέγκ Μπράντεν σε μια ομιλία Gaia- ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη επικοινωνία που αποστέλλεται στον εγκέφαλο και στη συνέχεια λαμβάνεται από αυτόν.

Όπως εξηγεί το HeartMath Institute, η καρδιά αρχίζει επίσης να χτυπά στο αγέννητο έμβρυο προτού σχηματιστεί ακόμα ο εγκέφαλος, μια διαδικασία που οι επιστήμονες αποκαλούν αυτορρύθμιση.

Εμείς οι άνθρωποι διαμορφώνουμε επίσης έναν συναισθηματικό εγκέφαλο πολύ πριν από τον ορθολογικό και η καρδιά έχει το δικό της ανεξάρτητο πολύπλοκο νευρικό σύστημα γνωστό ως «ο εγκέφαλος της καρδιάς».

Η καρδιά μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα επίπεδο συνοχής στο σώμα μόνο μέσω του ρυθμού της, ο οποίος ρυθμίζει όλα τα συστήματα της και διορθώνει ακόμη και τα κύτταρα που νοσούν.

Και τέλος, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς είναι περίπου 60 φορές μεγαλύτερο σε πλάτος από τον εγκέφαλο και διαπερνά κάθε κύτταρο στο σώμα. Το μαγνητικό συστατικό είναι περίπου 5.000 φορές ισχυρότερο από το μαγνητικό πεδίο του εγκεφάλου και μπορεί να ανιχνευθεί αρκετά μέτρα μακριά από το σώμα με ευαίσθητα μαγνητόμετρα.

Η αξιοποίηση της ευφυΐας της καρδιάς θα σας δώσει σοφία.

Πώς να σκέφτεστε με τη σοφία της καρδιάς

Να τι προτείνει ο Μπράντεν για να μας βοηθήσει να μάθουμε να αξιοποιούμε τη σοφία της καρδιάς μας:

  1. Εστιάστε στην καρδιά (και στο τσάκρα της καρδιάς). Αυτό στέλνει μήνυμα στην καρδιά ότι αναζητάτε την ευφυΐα της.
  2. Αναπνεύστε πιο αργά. Αυτό στέλνει ένα άλλο μήνυμα στο σώμα σας ότι αναζητάτε την ανώτερη νοημοσύνη και όχι την κανονική, την αγχωμένη του εγωισμού. Η βαθιά αναπνοή ηρεμεί το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο.
  3. Δημιουργήστε μια αίσθηση ευγνωμοσύνης, συμπόνιας ή αγάπης. Αυτά είναι συναισθήματα που ενεργοποιούν την λειτουργία της ενέργειας της καρδιάς.
  4. Κάντε μια ερώτηση στην καρδιά σας. Το ερώτημα θα πρέπει να είναι σύντομο και σαφές.
  5. Ο καθένας θα βιώσει την νοημοσύνη της καρδιάς του λίγο διαφορετικά. Μπορεί να νιώσετε πεταλούδες στο στομάχι, μια ζεστή αίσθηση να αναπτύσσεται γύρω από το σώμα σας ή μυρμήγκιασμα στα χέρια σας. Μπορεί να μην νιώσετε σωματικές αισθήσεις, αλλά να έχετε μια σαφή και σύντομη απάντηση που έρχεται από το μυαλό σας. Να ξέρετε πως δεν είναι απαραίτητη μια μεγάλη ιστορία για να «δικαιολογηθεί» η σοφία της. Η καρδιά μιλά άμεσα και καθαρά. Αν δεν το κάνει, δοκιμάστε ξανά αυτή τη διαδικασία για να μάθει το σώμα σας ότι αναζητάτε την νοημοσύνη της καρδιάς και όχι του εγωισμού.
  6. Η πρακτική το τελειοποιεί. Όσο πιο συχνά το κάνετε αυτό, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αξιοποιήσετε την κατοικία της Αγνής Συνείδησης – το hridaya.

© Η αναδημοσίευση περιεχομένου επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ

Διαβάστε επίσης


To Top