Αυτοβελτίωση

Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας – 5 συμβουλές για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να είναι καλύτερο, ισχυρότερο και πιο γρήγορο από ποτέ; Οι νευροεπιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ο εγκέφαλος είναι ικανός να αλλάζει μόνος του, αν του δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες. Η διατροφή, η άσκηση, η μείωση του άγχους μέσω της γιόγκα ή του διαλογισμού, καθώς και οι δραστηριότητες που διεγείρουν την ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου είναι το κλειδί.

Οι ερευνητές έχουν καταστήσει σαφές από καιρό ότι η υγεία του εγκεφάλου ήταν σχετική με τη χρήση του ή όχι. Παρόμοια με το σώμα μας, το οποίο απαιτεί διατροφή και άσκηση για να λειτουργεί σε άριστο επίπεδο, ο εγκέφαλός σας χρειάζεται μια σταθερή δόση δραστηριότητας και θρεπτικά συστατικά για να το κρατάνε στην πιο αποδοτική του κατάσταση. Η αδράνεια και παθητικότητα επιφέρουν υψηλότερα ποσοστά μείωσης των νοητικών λειτουργιών, απώλεια μνήμης και σχετίζονται με την ηλικιακή άνοια σε αντιστοιχία με την ψυχική στους αθλητές. Η διακοπή αυτής της διαδικασίας σε οποιαδήποτε ηλικία είναι θέμα εκπαίδευσης και αποφασιστικότητας.

Το 2007 ο Norman Doidge δημοσίευσε ένα επαναστατικό βιβλίο, Ο εγκέφαλος που αλλάζει τον εαυτό του: Ιστορίες προσωπικού θριάμβου από τα σύνορα της επιστήμης του εγκεφάλου. Αντλώντας από την τελευταία έρευνα των νευροεπιστημών, ο Doidge δημοσίευσε πολυάριθμες μαρτυρίες ατόμων με εγκεφαλικές ασθένειες και τραυματισμούς που ήταν σε θέση να επανακαλωδιώσουν τους εγκεφάλους τους μέσω στοχοθετημένων εγκεφαλικών δράσεων. Οι περιγραφές του παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η άλλοτε διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο ενήλικος εγκέφαλος είναι σταθερός και αμετάβλητος απλά δεν είναι αλήθεια.

Μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν πιο υγιή εγκέφαλο. Εδώ είναι πέντε βήματα για να φτάσουμε.

Τροφή για σκέψη: Η διατροφή είναι το κλειδί: Αν έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι είσαι πεινασμένος μετά ο ελεύθερος χρόνος σκέψης μέσα από ένα δύσκολο πρόβλημα, δεν είναι καμία έκπληξη. Ο εγκέφαλος καίει περισσότερα καύσιμα από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, και απαιτεί μια συνεπή παροχή γλυκόζης για να κρατήσει ενεργοποιημένο. Ευδοκιμεί σε φυτικές ίνες, άπαχο πηγές πρωτεΐνης, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Μπορείτε να οικοδομήσουμε μια πιο υγιή εγκέφαλο. Εδώ είναι 5 βήματα για να φτάσετε εκεί.

Τροφή για τη σκέψη: Η διατροφή είναι το κλειδί: Αν έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι είστε πεινασμένοι μετά ώρα πνευματικής εργασίας προσπαθώντας να λύσετε ένα δύσκολο πρόβλημα, δεν είναι κάτι περίεργο. Ο εγκέφαλος καίει περισσότερα καύσιμα από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, και απαιτεί μια συνεπή παροχή γλυκόζης για να μείνει ενεργοποιημένο. Ακμάζει με φυτικές ίνες, άπαχες πηγές πρωτεΐνης, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως. Πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα αυγά. Με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, β-καροτένιο και βιταμίνες C και E, συμπεριλαμβανομένων σκούρα, φυλλώδη πράσινα και μούρα, και τέλος γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός είναι το κλειδί για να βρει το μυαλό σας τα καύσιμα που χρειάζεται για να λειτουργεί άριστα.

Ασκήσεις για να χτιστεί διανοητικός μυς: Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η επιτυχής λειτουργία του εγκεφάλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εργασία της μνήμης. Η μνήμη αφορά το σύστημα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την επίλυση προβλημάτων και την αποθήκευση των βραχυπρόθεσμων πληροφοριών. Απλά μαθηματικά προβλήματα, παζλ, αναζήτηση λέξεων, πολλά παιχνίδια καρτών και Sudoku όλα δυναμώνουν τους μύες της μνήμης.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Torkel Klingberg στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, ανακάλυψαν ότι τα νευρικά συστήματα σχετίζονται με την αλλαγή της μνήμης στην ανταπόκριση κατά την εκπαίδευση. Μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε ένα δείγμα ενηλίκων πριν και μετά από 5 εβδομάδες εκγύμνασης της μνήμης.

Τα αποτελέσματα από τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) σκανάροντας τον εγκέφαλο, αποκάλυψαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων είχε αυξηθεί στις περιοχές που σχετίζονται με την εργασία της μνήμης. Μια σταθερή δόση παιχνιδιών για τη μνήμη και παζλ μπορεί να είναι ακριβώς το εισιτήριο για την ψυχική προπόνηση των μυών σας.

Καταπολεμήστε το άγχος: καθιερώστε καθημερινά στο πρόγραμμά σας γιόγκα, διαλογισμό ή Τάι Τσι: οι ίδιες περιοχές που ευθύνονται για τη γρήγορη σκέψη και τη μνήμη είναι κεντρικής σημασίας για την αντίδραση του στρες. Ο J.D. Bremner στο βιβλίο του: το σρες βλάπτει τον εγκέφαλο, ισχυρίζεται ότι, «το άγχος έχει αρνητικές συνέπειες για τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια δυσλειτουργία». Αλλά το στρες μπορεί να διαχειριστεί. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, και το Τάι-Τσι, μειώνουν τα άγχος που βελτιώνουν τη διάθεση και γενικά βελτιώνουν την ψυχική υγεία. Ακόμα και οι σύντομες πρακτικές μπορούν να έχουν διαρκή αποτελέσματα, αν εφαρμόζονται με συνέπεια.

Ασκήστε το παιδί μέσα σας: Μάθετε μια νέα δεξιότητα: Brain Training, δεν χρειάζεται να είναι επίπονη, επίμονη, ή βαρετή. Σύμφωνα με τον Norman Doidge, μαθαίνοντας ένα νέο μουσικό όργανο, η εκμάθηση μιας γλώσσας, ή δοκιμάζοντας ένα νέο χόμπι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά για την τόνωση της ανάπτυξης των κυττάρων του εγκεφάλου και τη βελτίωση της ψυχικής λειτουργίας.

Ανάλογα με τη δραστηριότητα, οι ενήλικες που μαθαίνουν μια νέα δεξιότητα μπορεί να εμφανίσουν βελτίωση στη μνήμη, κινητικές δεξιότητες, το συντονισμό χεριού-ματιού, γλωσσική και χωρική μνήμη, καθώς και πολλές άλλες ικανότητες που σχετίζονται με την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι ευχάριστες δραστηριότητες συνδέονται με την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει σημαντικό ρόλο στη γνωστική λειτουργία, τα κίνητρα, τον κινητικό έλεγχο, καθώς και άλλες βασικές λειτουργίες. Δεν έχει σημασία τι θα κάνετε για όσο διάστημα μπορείτε να το κάνετε, απολαύσετε τη δραστηριότητα και να το κάνετε με συνέπεια.

Η δύναμη ενός καλού βραδινού ύπνου: Δεν είναι περίεργο ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ψυχική ομίχλη μετά από έναν κακό ύπνο. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική μάθηση, τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και την προσοχή. «Αν είσαι ξύπνιος για 21 συνεχόμενες ώρες, οι ικανότητές σας θα είναι ισοδύναμες με κάποιον που είναι απόλυτα μεθυσμένος», λέει ο Sean Drummond από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.

Ευτυχώς, οι επιδράσεις του φτωχού ύπνου μπορεί να θεραπευθεί από έναν υπνάκο ή ένα καλό βραδινό ύπνο. Για τα άτομα που πάσχουν από χρόνια προβλήματα ύπνου, η λύση μπορεί να απαιτήσει μια αλλαγή στην υγιεινή του ύπνου. Για καλύτερο ύπνο, απενεργοποιήστε τον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο, ή άλλες συσκευές παραγωγής φωτός 1-2 ώρες πριν κοιμηθείτε. Περιορίστε τη χρήση του αλκοόλ, καφεΐνη ή άλλα διεγερτικά, κυρίως τις απογευματινές ώρες. Αντί για τηλεόραση διαβάστε Εμπόριο δράμα ένα καλό βιβλίο, πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι βοτάνων, κάντε μια σύντομη ακολουθία ασκήσεων γιόγκα ή διαλογισμό. Η ηρεμία του μυαλού πριν από το κρεβάτι οδηγεί στην ανάπαυση μιας καλύτερης νύχτας.

Είναι σημαντικό να εισαγάγετε αυτές τις αλλαγές σιγά-σιγά, και να το πράξετε με τρόπο που να εξασφαλίζει την επιτυχία. Προσέγγιση ένα πράγμα τη φορά και με πολλή αυτο-συμπόνια. Δώστε χρόνο στον εγκέφαλο και την υπομονή σας και θα σας ανταμείψει με υγεία και ευτυχία.

Πηγή: randomvibes.gr

Διαβάστε επίσης

Comments
To Top