Ψυχολογία

4 ερωτήσεις για να κάνετε στον εαυτό σας όταν αισθάνεστε καταθλιπτικοί

Μέχρι τώρα πιθανώς να ξέρετε ότι το να διαποτίζουμε το μυαλό μας με θετικές σκέψεις και μάντρα μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την στάση μας στη ζωή. Ωστόσο, όλοι περνάμε περιόδους κατάθλιψης περιστασιακά, και μπορεί να είναι δύσκολο να βγάλουμε τον εαυτό μας από αυτή την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, η κατάθλιψη επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και είναι η κύρια αιτία αναπηρίας σε παγκόσμια κλίμακα. Έτσι, πώς μπορούμε να πολεμήσουμε αυτά τα αισθήματα και να ξεπεράσουμε την κατάθλιψη; ( Σημείωση: καταλαβαίνουμε ότι η σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να χρειάζεται πιο σοβαρή θεραπεία, ωστόσο οι ιδέες που παρουσιάζονται πιο κάτω δρουν ως ένας τρόπος για να κατανοήσουμε τα αισθήματα που μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη αρχικά.)

Ακολουθούν οι 4 ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτός σας όταν νιώθετε ότι είστε καταθλιπτικοί:

Είναι αλήθεια;

Πρώτα απ όλα ρωτήστε τον εαυτό σας αυτό που αισθάνεστε αντιπροσωπεύει με ακρίβεια την πραγματικότητά σας, ή αν το μυαλό σας απλά θέλει θέλει να έχει τον πρώτο λόγο και μεγαλοποιεί τις καταστάσεις. Το μυαλό μας αγαπάει να επινοεί τα χειρότερα σενάρια ή να εμφανίζει ιδέες που μπορούν να μην απεικονίζουν την πραγματικότητά μας, γι αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε τον εαυτό μας και να αναρωτιόμαστε αν αυτό που νιώθουμε είναι δικαιολογημένο. Για παράδειγμα, αν πείτε στον εαυτό σας «Δεν θα είμαι ποτέ αρκετά καλός» , θα ναι αυτό αλήθεια; Μπορείτε πραγματικά να το πείτε αυτό για κάθε κατάσταση στην ζωή ή απλά το λέτε εξαιτίας ενός ατυχούς γεγονότος;

Να θυμάστε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας συχνά, και προσπαθήστε να αποφεύγετε τις ασπρόμαυρες σκέψεις που συχνά ρίχνουν τους ανθρώπους πιο βαθιά στα χέρια της κατάθλιψης.

Υπάρχει καμιά πιθανότητα να είναι αυτό αληθινό;

Αναρωτηθείτε ακόμα πιο πολύ αν αυτό που νιώθετε ή αυτό που σκέφτεστε είναι αληθινό. Ας συνεχίσουμε με το προηγούμενο παράδειγμα και ας σκεφτούμε όλες τις πιθανότητες. Αν πραγματικά δεν ήμασταν ποτέ αρκετά καλοί, θα μπορούσαμε να καταφέρουμε οτιδήποτε στη ζωή; Θα μπορούσαμε να έχουμε μια δουλειά, να πάμε στο σχολείο, να φροντίζουμε τα παιδιά μας, να συντηρούμε την οικογένειά μας ή να έχουμε σχέσεις με τους άλλους; Οι περισσότεροι από εμάς καταφέρνουμε τουλάχιστον ένα από αυτά τα πράγματα, που σημαίνει ότι έχουμε την ικανότητα να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά. Τα πράγματα μπορεί να μην πηγαίνουν πάντα ανάλογα με τα σχέδιά μας, και μπορεί να έχουμε άσχημες μέρες κατά καιρούς, αλλά μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας και να καταφέρουμε κάτι τον πιο πολύ καιρό.

Και όλοι μας σε αυτόν τον πλανήτη προσπαθούμε απλά να επιβιώσουμε, γι αυτό μην τα βάζετε με τον εαυτό σας. Επειδή έχετε απλά μια δύσκολη μέρα δε σημαίνει ότι πρέπει να παραδοθείτε στις άσχημες σκέψεις που έχετε στο κεφάλι σας.

Αν σκέφτομαι με αυτόν τον τρόπο, πώς θα με κάνει να νιώσω;

Αν σκέφτεστε ότι δεν είστε αρκετά καλοί για οτιδήποτε στη ζωή, πώς ακριβώς θα νιώσετε; Σας κάνει να νιώθετε ωραία ή άσχημα; Αν ισχύει το τελευταίο, τότε γιατί να έχετε αυτή τη σκέψη στο κεφάλι σας; Πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θετικές σκέψεις για να υιοθετήσουμε ένα υγιές σκεπτικό και μια αποτελεσματική ζωή. Γι αυτό την επόμενη φορά που θα παρατηρήσετε ότι οι σκέψεις σας ξεφεύγουν, προσπαθήστε να αντιληφθείτε λίγο τα πράγματα ως έχουν. Αν οι σκέψεις σας δεν σας κάνουν να νιώθετε καλά, γιατί τις επιτρέπετε να πιάνουν χώρο στο μυαλό σας; Δεν χρειάζεται να τις πολεμήσετε, όμως δε θα πρεπε να τις δίνετε περισσότερη προσοχή απ όσο αξίζουν. Γνωρίστε τις, αφήστε τες να ρεύσουν μέσα από εσάς, όμως μετά αντικαταστήστε αυτές τις σκέψεις με πιο θετικές και προσέξτε πόσο πιο ανεβασμένοι νιώθετε.

Οι αρνητικές σκέψεις δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια θετική ζωή, γι αυτό προσπαθήστε να τις αποβάλετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε για να μην αρχίσουν να κυβερνούν όλη σας τη ζωή.

Αν μείνω σε αυτό το αίσθημα για λίγες στιγμές, τι θα συμβεί;

Παρατηρήστε πώς θα νιώθετε αν κολλήσετε με αυτή τη σκέψη ή συναίσθημα για πιο πολύ από λίγα δευτερόλεπτα. Αν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι η διάθεσή σας πέφτει κατακόρυφα, πιθανότατα δεν χρειάζεται να δίνετε προσοχή σε αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Η κατάθλιψη μπορεί μερικές φορές να ξεπεραστεί με το να εστιάζουμε απλά την προσοχή μας πιο πολύ στα θετικά παρά στα αρνητικά. Αν συνεχώς εστιάζουμε στην μαυρίλα, τότε ασφαλώς θα περιέλθουμε σε μια κατάσταση κατάθλιψης.

Όλη αυτή η διαδικασία έχει να κάνει απλά με το να αποκτήσουμε αυτογνωσία και να μην αφήνουμε σκέψεις μας να μας ελέγχουν.

Μετάφραση: awakengr.com via  powerofpositivity.com

Διαβάστε επίσης

Comments
To Top